I. Sustainable Food Supply and the End of Hunger
- 世界的な人口増加により、想定よりも食糧問題は大きく、複雑になっている。その理由として、4つ。
- A significant share of the world population today is malnourished.
- The global population continues to grow.
- Climate change and other environmental changes threaten future food production.
- The food system itself is a major contributor to climate change the other environmental harms.
- 飢餓状態は大きく改善されましたが、今も続いている場所もある一方、先進国では肥満が問題に。Global prevalence of obesity (2008) p.323.
- 2018年度まで私が担当していた「人間・環境開発論」という講義&ワークショップでは、受講生が自分でSDを定義し、それに向けた大学生だからできる企画案を作ってもらっていました。その中でも多くの学生が扱ったのが、食品ロスと廃棄食料の問題。もう一つはファッション。学生にとっても食料とファッションは身近な問題です。
II. Farm Systems, Ecology, and Food Security
- There is no "one size fits all" when it comes to farming or to methods to increase farm yields (p.327). これはノンフォーマル教育も同じです。
III. How Environmental Change Threatens the Food System
- 人口増加、温室効果ガス排出、環境破壊は避けられない状態になっている。
- 海の酸性化
- Invasive species are another issue. This is when animal or plant species are deliberately or accidentally relocated from one environment to another environment, which can derange the entire ecology (p.336).
www.nies.go.jp 国立の教育研究所にいた私が言うのもなんですが、国立環境研究所の室長さん、とても良いです!サングラスで自分の描いた絵の前で解説。研究所には、ぶっ飛んだ感じの人が絶対に必要です(笑)。
IV. How the Food System Threatens the Environment
- 前節は、自然環境の変化が食料システムを危機に晒すという話でしたが、実は食料システムが自然環境を危機に晒すのも事実。
- the agricultural systems themselves are a source of the threat to future food production. The arrows of causation run in two directions. On the one side is environmental change that threatens food production. Yet at the same time, agriculture as it is currently practiced gravely threatens the natural environment.
- there will have to be distinctive, localized problem solving in order to make local farm systems compatible with conservation of ecosystem functions, the preservation of biodiversity, and the reduction of human impacts on the climate system and freshwater supplies.
- ロジックがノンフォーマル教育と同じなのが、とても興味深いです!ノンフォーマル教育の場合も、「どこでも通用すると想定されてる(実はそれも大きな誤解)学校教育のようなやり方は、通用しない。現地の状況に応じたカスタマイズした教育を提供しないとダメ」という論。
- 農業による問題は、
- GHGs: CO2, methane (CH4), and nitrous oxide (N2O).
- the nitrogen (N) cycle
- the destruction of habitats for other species.
- 他に、農薬・殺虫剤など生物多様性を危機にする。
V. Toward a Sustainable Global Food Supply
- BAU will mean an increase in food insecurity in some parts of the world (p.347).
- How do we move to a SD trajectory? Because of the complexity of the food syste; the interlinkage of land use, nitrogen use, and chemical pollutants:; and the vulnerability of crops to higher temperatures, the kinds of responses that are needed will have to be varied, holistic in nature, and carefully tailored to local contexts. This is among the toughest SD challenges that we face, because the world is in crisis and the problems will tend to get worse. It is not easy to say that one region will bail out the others, because all regions will have stresses. There will be no magic key that will suddenly make it possible to solve this problem. Each region is going to have to identify its own pathways to sustainable agriculture (p.348).
- Finally, we have to take responsibility ourselves for our personal health and for the way we approach the issues of food as individuals. Massive epidemics of obesity show that something is seriously wrong with prevailing diets. .. The conclusion is as we have noted time and again: the pathway to SD involves behavior change, public awareness, political and individual responsibility, and the mobilization of new systems and technologies that can dramatically reduce the pressures on the natural environment and help make our economy and way of life more resilient to eh environmental changes already underway (p.351).
- この講義を受ける前は、「先進国が途上国を支援する」という捉え方をしていたかもしれませんが、この抜き出した文章が象徴するように、「相互に依存している状況から、お互いに足元で解決策を作り出し、自分たちを問い直すことから」というお話につながります。現地でかなり頭にきてましたが、最終的に私自身が国際協力で思ったのは、相手を変えるのではなく自分たちも変わる必要があるということでした。帰国してからこの本(副題:変わるのはわたしたち)を読んだ。行く前に読まなくて良かったとも思いますが。